Pločice od mermera

Mermerne pločice

Mermerne ploče su asocijacija na luksuz. Vekovima se koristi kao građevinski materijal. Korišćen je u zamkovima i državnim zgradama. Otuda i i ta asocijacija.

Mermer je veoma popularan prirodni kamen koji se seče u ploče i pločice. Dimenzije mermernih ploča će zavisiti, tu su male i standardne pločice i velike mermerne ploče. Mermer se može koristiti kao obloga za pod, za zidove, spolja i unutra.

Vrste mermernih pločica

Vrste mermera je mnogo. Kao i kod keramike postoji razlika između mermernih ploča i pločica namenjenih za pod i za zid.

Još jedna podela je prema mestu ugradnje. Da li se mermerne pločice postavljaju spolja ili unutra.

Mermerne pločice koje idu spolja nisu iste kao one koje idu unutra. Mermerne ploice koje su namenjene za spoljašnju upotrebu nisu glatke i imaju teksturiranu (blago hrapavu površinu). Mermer je čvrst materijal ali je loš kod upijanja vode, zbog tofa je potrebno da se jednom gidšnje vrši zaptivanje cele površine.

Mermerne pločice se razlikuju i po zemlji porekla. Neki od najvećih izvoznika mermera su Kina, Indija, Turska, Italija, Španija, Portugal, Brazil.

Neki od najpoznatijih vrsta mermera su:

  • italijanski (Carrara, Calacatta, Statuario mermer)
  • španski (Emperador, Crema marfil mermer)
  • grčki (Levadia)

Ugradnja mermera

Ugradnja mermernih pločica je slična kao i kod keramičkih ili ostalih pločica od prirodnog kamena. Ipak ima nekih razlika: 

  • priprema podloge – podloga mora da bude dobro pripremljena i spremna da nosi težinu mermernih pločica. Ovo je izuzetno bitno jer je mermer jako težak za razbijanje i vađenje te zahteva specijalan alat.
  • zaptivanje – za razliku od keramičkih pločica de se fuguju ivice i spojevi, kod mermera se vrši zaptivanje celokupne površine pločice. Naravno, sredsto za fugovanje keramike i mermera nije isto. Zaptivanje mermera je potrebno jednom godišnje kako bi mermer ostao otporan kao na početku
  • Mermer je težak materijal, dosta teži od keramike. Takođe je i krhiji i sklon lomljenju. Zbog toga je bitno da mermer ugrađuje neko iskusan.

Mermer ugrađuju keramičari koji imaju iskustva sa mermerom. Mermer je težak i proces ugradnje će zavisiti o mnoštvo faktora.

Ukoliko želite da ugradite mermerne pločice možete nas kontaktirati, a mi ćemo vam izaći u susret sa najboljom opcijom za vaš slučaj. Mi imamo iskustva sa ugradnjom mermera. Pošaljite nam besplatni upit.

mermerne plocice

Dobre strane mermernih pločica

Loše strane mermernih pločica