Lepljenje pločica na terasu

Jedan od najčešćih mesta gde se postavljaju pločice, pored kupatila, je terasa. Terasa je objekat koji je izložen spoljašnjim vremenskim faktorima i zahteva određenu zaštitu u smislu prekrivanja betonske podloge.
Načina da zaštitite balkon od propadanja je mnogo.
Jedan od tih načina je postavljanje i lepljenje pločica na terasi.
Pločice na terasi su jeftinija alternativa za prekrivanje i zaštitu terase + estetski utiču i dižu cenu kući ili stanu.

Balkonske pločice trebaju da izdrže sve ekstremne vremenske uslove, zaštite balkon, a da pritom imaju zadovoljavajući izgled.

Ukoliko vam potreban keramičar za terasu,  možete nas kontaktirati putem telefona ili nam poslati besplatan upit na dnu ove stranice.

Sadržaj

Da li su pločice potrebne na terasi?

Da, kako bi terasa ostala dugovečna potrebno je postaviti pločice. postavljanjem pločica na terasu zaštitićete istu od propadanja.

Popločan balkon čuvaće toplotu i u sobi iz koje se izlazi. Usled stalnog korišćenja i gaženja po podlozi, popločana terasa neće propasti kao što bi bio slučaj da nije popločana. Popločana terasa se lako čisti i odrzava. O estetskim benefitima i da ne govorimo.

Da li su pločice potrebne na natkrivenoj terasi?

Često je pitanje da li je potrebno postaviti pločice na natkrivenu terasu, i odgovor je; da!

Iako je natkrivena, na terasu ipak upada voda dok pada kiša i duva vetar ili pada sneg. Takođe, zbog toga što nije kompletno zatvorena na nju imaju uticaj isti vremenski uslovi kao i kod standardne terase.

Benefiti terase sa pločicama

Šta ako terasa nema pločice

Ukoliko betonska terasa nema postavljene pločice doćiće do propadanja terase, stvaranje vlage na terasi i u pripadajućoj sobi, stvaranje vlage na podu i u zidovima. Voda će prodirati u beton i nastaće pukotine i rupice u podu terase. Balkon preko kojeg nisu postavljene pločice je teška i za održavanje i čišćenje.

Da se razumemo, pločice nisu jednina opcija za podlogu na terasi. Ukoliko je podloga od teraca, postavljanje pločica nije neophodno.

Ukoliko ne želite da postavite pločice na betonsku terasu, a ipak želite da bude koliko toliko otporna na vlagu i vodu, može se uraditi samo hidroizolacioni sloj preko betosnke podloge.

Pločice na zidu terase

Postavljanjem pločica na zidu, terasa je kompletno zaštićena od vode i vlage, a ne samo podovi. Takođe, popločan zid balkona koje deli sa prostorijom, čuvaće toplotu unutar prostorije i celokupnog stana ili objekta. Poločice na zidovima terase su lake za čišćenje i održavanje.

Postavljanje pločica na zidu terase je estetski lepo i unikatno, postoji mogućnost izrade zidnog mozaika. Ovo naravno može biti problem zgradama koje su pod zaštitom države, jer se spolji zid terase raučuna kao fasada.

Najbolje pločice za terasu

Najbolje pločice za terasu su granitne, od prirodnog kamena, porcelanske i keramičke pločice. Prve tri su skuplje opcije, dok je keramika pristupčnija. Ukratko, najbolje pločice za terasu su keramičke pločice R10 ili R11 oznaka, za spoljašnju upotrebu. Kada se uzme odnos cene i kvaliteta.

Ukoliko je u pitanju veći balkon ili bašta koja ima nekoliko stepenika, biće potrebno uskladiti pločice koje se postavljaju na terasu sa pločicama postavljenim na stepenice. Pročitajte više o lepljenju pločica na stepenice.

Kako izabrati pločice za terasu

Pločice koje se postavljaju na terasu trebaju da budu otporne na mraz, habanje i klizanje. Pločice moraju biti otporne i na stalno korišćenje i gaženje.

Pločice koje se lepe na zid terase trebaju imati uznaku R9.

Od odabira pločica pre svega zavisi vaš budžet i pojedinačne želje, kao i trenutno stanje i izdržljivost terase. Neće svaka terasa moći da izdrži pločice od prirodnog kamena ili granita.

Pločice koje se postavljaju na pod terase trebaju da budu za spoljašnju upotrebu, da imaju oznaku pahuljice (oznaka protiv mraza), oznaku stopala (da je za pod) i oznaku R11 ili R12 koja je protiv klizanja. Pločice koje se postavljaju na terasu trebaju da imaju procenat upijanja vode 0,5% i manje.

Postavljanje pločica na terasi

Proces postavljanja pločica na terasi zavisiće od od vrste pločica, trenutnog stanja terase, da li je potrebno uklanjanje starih pločica ili prethodne podloge, kakvo je stanje betonske podloge. Postavljanje pločica na terasi spada u keramičarske radove.

Ukratko ćemo navesti sve korake:

 • Ukanjanje starih podloga ili pločica
 • Priprema i čišćenje podloge
 • Ravnajući sloj sa nagibom (ukoliko je potreban)
 • Hidroizolacija pre postavljanja pločica na terasu
 • Određivanje količine pločica
 • Merenje i raspored pločica
 • Sečenje pločica
 • Postavljanje pločica na podlogu bez lepljenja
 • Postavljanje distancera
 • Lepljenje pločica
 • Fugovanje
 • Izrada cokle

U od slučaja do slučaja zavisiće i koraci prilikom lepljenja pločica na terasu.

Česti problemi

Postavljanje pločica na terasi potrebno je da izvrše profesionalni keramičari kako bi se posao što bolje uradio i kako bi iskoristili pun potencijal pločica i materijala. Na kraju krajeva, zato što jednom dobro odrađen posao štiti vašu terasu, veoma dugo.

Sušenje pločica

Za sušenje pločica na terasi je potrebno oko 12 sati, vreme za sušenje će zavisiti od vremenskih uslova. Preporuka je da se radi leti. Po pločicama ne treba hodati 12 sati ili dok se ne osuše.

Hidroizolacija terase

Hidroizolacija terase je neophodna pre postavljanja pločica. Obično se koristi cementna hidroizolcija ili tečna guma. Po pravilu hidroizolacija se nanosi pre pločica.

Hidroizolacija se može postaviti i preko pločica. Tada se korsiti hidroizolacioni premazi od tečne gume ili silikona koji su providni i otporni na habanje i gaženje.

Pločice preko pločica na terasi

Postavljanje pločica preko pločica na terasi je često, zbog uštede na materijalu i malih sredstava izdvojenih za adaptaciju terase.

Ukoliko se kvalitetno uradi, pločice preko pločica na terasi mogu dosta dugo potrajati. Ovo pre svega zavisi od prvog sloja pločica, njihovog stanja i kvaliteta.

Preporuka je da se stare pločice uklone i postave nove.

Keramičar za terasu

Keramičar Beograd pruža profesionalne usluge postavljanja pločica na terasama.

Na sve radove nudimo dugogodišnje garancije.

Ukoliko niste kupili pločice i ako se i dalje premišjate možemo vam pomoći u odabiru pločica za terasu.

Po izabrane pločice idemo mi, kao i po sav materijal, i donosimo na vašu adresu. Ovo je deo naše usluge.

Kupovinu pločica možemo obaviti mi ili vi, sve zavisno od dogovora.

Pružamo kompletnu uslugu popločavanja terase, pripremu podloge i nabavku materijala.

Postavljanje pločica na terasu cena

Cena će zavisiti od kvadrature, izabranih pločica i trenutnog stanja balkona. Cena se obračunava po metru kvadratnom i cenu vam možemo reći tek kada pogledamo slike ili izađemo na teren. Izlazak na teren je besplatan ali je potreban prethodni dogovor.

Informativni cenovnik pogledajte na stranici keramičar cena po kvadratu.

Besplatan upit

Ukoliko imate dodatnih pitanja oko postavljanja pločica na sterasu možete nas kontaktirati putem forme ili pozvati.

Svaki upit je besplatan i neobavezujuć. Na poruke odgovaramo u kratkom vremenskom periodu.

Tu smo za vas!