Lepljenje pločica na podno grejanje

Podno grejanje je poslednjih godina postalo sve učestalije u Srbiji. Pre je podno grejanje važilo za izuzetno skupu varijantu, a danas je to mnogo pristupačnije. Zbog velikog broja benefita i boljeg grejanja, je postala odlična alternativa standardnim grejnim sistemima.

Pločice same po sebi su veoma hladne kada se gazi po njima, pogotovu zimi u kupatilu.

Lepljenje pločica na podno grejanje je  potrebno kako b se instalacije zaštitile. Kvalitetnim pločicama i pravilnom ugradnjom, prostorije koje imaju pločice preko podnog grejanja će se mnogo brže zagrejati i čuvati toplotu.

Vršimo lepljenje pločica na podno grejanje. Možete nam poslati besplatan upit na dnu stranice ili nas pozvati

Sadržaj

Da li se pločice postavljaju preko podnog grejanja?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja i odgovor je da, apsolutno! Keramičke i porcelanske pločice koje se lepe na podno grejanje se veoma brzo ugreju i čivaju toplotu. Što može dovesti i do manjih računa za struju.

Pločice za podno grejanje

Veliki broj podloga može da se postavi preko podnog grejanja. Što se tiče pločica, najviše odgovaraju keramičke, porcelanske i kamene pločice (granitne i mermerne)

Kamene pločice su dosta skuplja varijanta od keramičkih i porcelanskih, te se ove dve i najviše koriste za lepljenje preko podnog grejanja.

Najbolje pločice za podno grejanje

Najbolje pločice za postavljanje preko podnog grejanja su keramičke i porcelanske pločice. Obe vrste pločica su odlične za podno grejanje i nema neke preterane razlike, sa tim da se porcelanske preporučuju u mokrim i vlažnim prostorijama pošto su otpornije na vodu i vlagu.

Uzimajući u obzir odnos cena kvalitet, najisplatljivije pločice za postavljanje preko podnog grejanja bi bile keramičke pločice.

Koje pločice ne mogu na podno grejanje

Generalno, pločice od većine materijala mogu da se postave na podno grejanje, neke će odgovarati više, neke manje. One koje bi tebalo izbegavati ili se barem dodatno posavetovati sa prodavcem su Travertino pločice i pločice od kvarca.

Da li su potrebne pločice preko podnog grejanja?

Svakako je neka vrsta podloge potrebna. U ovom slučaju pločice se jako brzo zagreju i čuvaju toplotu te je preporučljivo njih postavljati, pogotovu u kupatilu i kuhinji.

Uklanjanje starih pločica sa podnog grejanja

Uklanjanje starih pločica može dovesti do oštećenja podnog grejanja. Zato se obično radi đuture i nove pločice i novo podno grejanje. Preporuka je naravno da se prvi put stave dobre pločice kako ne bi moralo da se menja.

Pločice preko pločica na podnom grejanju

Da li je moguće postaviti pločice na već postavljene pločice preko podnog grejanja? Zavisi. Ukoliko je potrebno ukloniti pločice koje su postavljene preko podnog grejanja velika je verovatnoća da će se podno grejanje oštetiti.

Postavljanje pločica preko pločica je moguće u nekim situacijama, ali grejanje neće biti toliko efikasno zbog prvog sloja pločoca koje su obično keramičke ili porcelanske i same po sebi su izolator. Pločice postavljene preko, nikad neće moći da se dobro zagreju.

U večini slučajeva biće potrebno uklanjanje pločica i podnog grejanja i ponovna ugradnja. Zato je izuzetno bitno odabrati prave i kvalitetne pločice prvi put!

Česti problemi

Neki od čestih problema prilikom lepljenja pločica na podno grejanja su:

  • Pomeranje i pucanje pločice zbog širenja usled toplote – Ovo se rešava korišćenjem fleksibilnih lepkova i fuga. Korišćenjem klasičnog cementnog lepka doći će do pucanja.
  • Oštećenje podnog grejanja prilikom postavljanja pločica – jedan od čestih problema je i neprofesionalno postavljanje pločica koje dovodi do oštećenja žica i cevi na podnom grejanju. Pre postavljanja pločica i lepka potrebno je zaštititi sve kablove i cevi. Šteta obično nastaje prilikom nanošenja lepka gletericom.
  • Lepak i fuga nisu očvrsnuli – i ovo je čest problem koji nastaje usled preranog paljenja podnog grejanja. Potrebno je da prođe neko vreme kako bi se sve lepo osušilo i očvrsnulo.

Proces lepljenja pločica na podno grejanje

Proces lepljenja pločica preko podnog grejanja može zavisiti od mnogo faktora i neće uvek biti isti. Lepljenje pločica na podno grejanje se preporučuje da urade profesionalci, kako ne bi došlo do pucanja pločica i dodatne štete.

Iskustvo keramičara za lepljenje pločica na podno grejanje je od presudne važnosti. Podno grejanje najpre treba dobro zaštititi i biti izuzetno pažljiv prilikom postavljanja pločica.

Savet je angažovati profesionalnog keramičara u Beogradu kako bi profesionalno obavili posao.

Ukratko ćemo navesti proces:

Zaštita svih žica i cevi od podnog grejanja
Priprema podloge
Ravnajući sloj
Hidroizolacija
Određivanje količine pločica
Merenje i raspored pločica
Sečenje pločica
Lepljenje – postavljanje
Fugovanje

Sušenje pločica

Po pločicama ne bi trebalo gaziti bar 24 sata, za sušenje je potrebno oko 12 sati. Da se potpuno očvrsne oko 7 dana.

Hidroizolacija preko podnog grejanja

Pre postavljanja pločica preko podnog grejanja ugrađuje se hidroizolacija, jedina razlika je u tome što se ugrađuju elastični hidroizolacioni materijali. Kao kod lepka i fuge, kako se hidroizolacioni materijal ne oštetio usled širenja zbog toplote.  Ugradnja hidroizolacije je obavezna.

Nakon koliko vremena mogu da koristim podno grejanje?

Nakon postavljenih pločica potrebno je držati podno grejanje ugašenim bar 7 dana. Broj dana se može povećati u zavisnosti od opšteg stanja u objektu.

Takođe, prilikom paljenja podnog grejanja nakon postavljenih pločica nikako nemojte odmah ići na najvišu temperaturu nego krenite od najniže i svakim danom povećavajte dok se ne dođe do optimalne.

Savet je da se radovi izvode leti kako se ne bi smrzavali

Razlika između pločica za podno grejanje i običnih

Neko kaže da ima neko kaže da nema, zavisi koga pitate. Po nama i ako ima to su neke minimalne razlike. Najbitnija razlika je u lepku i fugi, kao i u izboru materijala za hidroizolaciju. Lepak i fuga koji se koriste prilikom ugradnje pločica na podno grejanje moraju biti elastični.

Temperatura pločica na podnom grejanju

Temperatura pločica ne bi trebalo da prelazi 35 stepeni celzijusa, kako se pločica ne bi oštetila. U kupatilu, toplota pločica ne bi trebalo da prelazi 33 stepena celzijusa. 

Debljina pločica koje se lepe na podno grejanje

Debljina pločice ima uticaj na podno grejanje i toplotu. Standardna debljina pločica je 10mm što je idealno za podno grejanje.

Da li pločica može da pukne?

Da, ukoliko nisu korišćeni elastični materijali, ako lepak i fuga nisu očvrsnuli i ako se podno grejanje uključi pre navedenog roka, doći će do podizanja ili pucanja pločica.

Keramičar za podno grejanje

Top Keramičar Beograd pruža profesionalne usluge lepljenja pločica na podno grejanje. Radimo samo postavljanje i lepljenje, ili kompletnu uslugu ključ u ruke. Sve zavisi od vaših zahteva i projekta.

Iskusni i profesionalni radnici kompletno će zaštiti sistem podnog grejanja i preko njega postaviti pločice.

Na sve radove nudimo dugogodišnje garancije.

Ukoliko niste kupili pločice i ako se i dalje premišljate možemo vam pomoći u odabiru pločica za podno grejanje

Po izabrane pločice idemo mi, kao i po sav materijal i donosimo na vašu adresu. Ovo je deo naše usluge i vi ne morate lično da idete po pločice.

Kupovinu pločica možemo obaviti mi ili vi, sve zavisno od dogovora.

Postavljanje pločica preko podnog grejanja cena

Cena lepljenja pločica na podno grejanje zavisi od mnogo faktora kao što su: kvadratura, vrsta pločica, stanje podloge, vrsta podnog grejanja itd. 

Za konačnu cenu je najbolje da nas kontaktirate, objasnite situaciju i pošaljete slike ako ste u mogućnosti. Konačnu cenu određujemo nakon izlaska na teren i šaljemo vam zvaničnu ponudu.

Izlazak na teren je besplatan.

Besplatan upit

Ukoliko imate dodatnih pitanja oko lepljenja pločica preko podnog grejanja ili oko naših usluga, možete nas kontaktirati putem forme ili pozvati. 

Svaki upit je besplatan i neobavezujuć. Na poruke odgovaramo u kratkom vremenskom periodu.

Tu smo za vas!