Slavine su jedan od onih elemenata u kući bez kojih se ne može – u kupatilu i kuhinji one su prosto nešto što ne samo da mora da postoji već moraju i da rade ispravno u svakom trenutku. Zato je jako važno da izaberemo dobre i odgovarajuće slavine koje će nam dugo trajati. 

Vrste slavina na koje ćete najčešće naići u radnjama 

Postoji osnovna podela slavina na one koje se koriste u kupatilu i one koje se koriste u kuhinji. S obzirom da se u zavisnosti od toga različito upotrebljavaju, uglavnom su u nekim segmentima različite. Kupci slavina uglavnom traže da one budu lake i praktične za upotrebu. S druge strane, ističe se podela slavina prema načinu rukovanja te možemo izdvojiti one standardne na odvrtanje i zavrtanje )koje imaju jednu ručku za hladnu vodu i jednu za toplu). Danas se daleko najviše koriste mehaničke slavine (takozvane klackalice), kojima se podešava protok vode i temperature. Nešto modernije slavine su one koje se ne podešavaju ručno, već održavaju stalnu temperaturu vode. Svemu tome treba dodati još jednu vrstu, odnosno dodatak koji se montira na slavine, koji filtrira vodu.

Mali vodič za kupovinu i ugradnju slavina

Kako se menjaju, odnosno postavljaju ugradne slavine

Nije teško zameniti stare i dotrajale slavine, no trebalo bi da se ima neka elementarna veština u prstima, odnosno da se ispoštuju neki principi ugradnje. Kao i kod svakog drugog posla, treba se pripremiti za radove – obezbediti potreban alat, i što je važno  u slučaju slavina i svega što se radi u vezi sa vodom – isključiti dovod vode, odnosno zavrnuti ventile. Tek kada je dovod vode isključen, treba skinuti postojeću slavinu. Ako ste izabrali ugradne slavine, one imaju priključke koji su standardnih dimenzija i ne bi trebalo da je teško povezati ih na cevi koje već postoje. Pre nego što se postave ugradne slavine, mora se osigurati da one ne puštaju vodu, odnosno moraju da se koristi konoplja ili tesnilo da bi se obavilo zaptivanje. Kada se izvrši montaža slavine, sledi provera da li je sve dovoljno čvrsto zategnuti i isprobava se kako teče voda, da nema nikakvog curenja sa strane.

Šta je bitno da pratite prilikom odabira slavine

Sigurno ste čuli da neke slavine imaju i dugogodišnju garanciju – i po nekom nepisanom pravilu, što je slavina skuplja, to je garancija duža. I možda ćete se iznenaditi njihovom cenom , ali ipak ne zaboravite – kada se jednom odlučite da promenite slavine – one treba da budu kvalitetne i da dugo traju. To znači da ih morate platiti malo više da biste taj cilj postigli. Pod kvalitetnom slavino podrazumeva se da je ona napravljena od visoko kvalitetnog nerđajućeg čelika, još bolje mesinga – što omogućava dugotrajnost i otpornost na rđu. Još jedan bitan faktor jeste onaj estetski – odnosno da izaberete slavinu koja po dizajnu i stilu odgovara prostorijama u koje ih postavljate. Funkcionalnost ste dobili ako ste se odlučili za ugradne slavine, jer se na njima lako podešava voda, odnosno njena temperatura, kao i protok vode. I ono što obično dolazi na kraju, ali je takođe važan činilac jeste to koliko se slavina lako održava, što se dobija ako izaberemo one dizajnirane tako da im je svaki deo pristupačan za čišćenje. 

Prednosti ugradnih slavina

Ugradne slavine i dalje predstavljaju aktuelnu opciju u odnosu na standardnu ugradnju slavina. Jedna od najboljih strana ugradnih slavina jeste to što se tako štedi na prostoru, što u malim kupatilima sa malim lavaboima i te kako znači. Prostor oko umivaonika se oslobađa, što i vizuelno i funkcionalno predstavlja mnogo bolje rešenje. Vrlo često se prostorije prepravljaju nauštrb prostora kuhinje ili kupatila, pa se tu i te kako opravdano stavljaju i na lavaboe, ali i u tuš kabine. S druge strane, čišćenje je umnogome olakšano, a dobija se pride i moderan izgled cele prostorije. 

Pred vama je zaista širok izbor

I po pitanju boja, oblika, završne obrade, do najsitnijih detalja, ugradne slavine spadaju u grupu proizvoda koji zaista nude širok i bogat izbor. Kada se nađete u prodavnici slavina (bilo fizički ili onlajn), iznenadiće vas koje su sve opcije pred vama. U svakom slučaju, nećete ostati bez idealne slavine koja će se uklopiti u vaše kupatilo ili kuhinju. Danas su posebno popularne mat crne slavine koje se odlično kombinuju ukoliko u prostoriji ima elemenata u prirodnoj boji drveta. Uz to, uvek su tražene hromirane i brušene završne obrade. U svakom slučaju, svaki savet od prodavaca koji imaju iskustvo u toj oblasti je zlata vredan.